Skip to content
GESPUIS in de Spuistraat
GESPUIS in de Spuistraat
GESPUIS in de Spuistraat
GESPUIS in de Spuistraat
  • Levensstijl
  • In de wereld van financiën
  • Beroemdheden
  • Technologie en gadgets
  • Tips voor thuis

What are You Looking For?

Trending News

Een slager legt een eenvoudige huistruc uit om vlees in slechts vijf minuten te ontdooien: “Het bederft niet.”

Een slager legt een eenvoudige huistruc uit om vlees in slechts vijf minuten te ontdooien: “Het bederft niet.”

22 september 2025
Geen plastic of stof: de eenvoudigste truc van een bakker om brood langer dan twee dagen vers te houden

Geen plastic of stof: de eenvoudigste truc van een bakker om brood langer dan twee dagen vers te houden

22 september 2025
Groenten en fruit die je volgens deskundigen niet in de koelkast moet bewaren

Groenten en fruit die je volgens deskundigen niet in de koelkast moet bewaren

22 september 2025
Het grootste cruiseschip ter wereld maakt zich klaar om uit te varen: 370 meter lang, 21 bars, 23 restaurants en plaats voor maar liefst 7.600 passagiers

Het grootste cruiseschip ter wereld maakt zich klaar om uit te varen: 370 meter lang, 21 bars, 23 restaurants en plaats voor maar liefst 7.600 passagiers

22 september 202522 september 2025
  • Levensstijl
  • In de wereld van financiën
  • Beroemdheden
  • Technologie en gadgets
  • Tips voor thuis
  • Levensstijl
  • In de wereld van financiën
  • Beroemdheden
  • Technologie en gadgets
  • Tips voor thuis
© All rights reserved.
  • Home
  • Tips voor thuis
  • Groenten en fruit die je volgens deskundigen niet in de koelkast moet bewaren
Share
Posted in Tips voor thuis

Groenten en fruit die je volgens deskundigen niet in de koelkast moet bewaren

22 september 2025
Joris van Dijk

Als we thuiskomen na het boodschappen doen, bewaren we de producten meestal in de koelkast. Maar wist u dat niet alle verse voedingsmiddelen op deze manier bewaard moeten worden? De koelkast is een van de handigste apparaten in de keuken, omdat het het bewaren van voedsel vergemakkelijkt. Het is echter niet altijd de oplossing voor alles.

Volgens de blog van het merk Whirlpool helpt het raadplegen van het etiket van de producten of het onderzoeken van de juiste manier om ze te bewaren om dit apparaat netjes en schoon te houden en het bereiden van maaltijden te vergemakkelijken. De gespecialiseerde voedingswebsite EatingWell wijst erop dat het leren bewaren van fruit en groenten verspilling vermindert, omdat deze producten vaak rotten of in de vuilnisbak belanden.

Een ander voordeel van een opgeruimde en schone koelkast is volgens een artikel van Harvard Health Publishing dat het helpt ziekten te voorkomen die worden overgedragen door microben of toxines die voedsel en dranken besmetten, zoals salmonella, norovirus, listeria of escherichia coli.

Daarom is het vinden van de juiste plek om bederfelijke producten te bewaren een belangrijke stap om de voedselveiligheid in huis te garanderen.

Welk fruit hoort niet in de koelkast?

De gespecialiseerde website van Martha Stewart legt uit dat sommige soorten fruit en groenten ook na de oogst nog verder rijpen. Daarom is het raadzaam om ze op kamertemperatuur te bewaren totdat ze hun optimale rijpheid hebben bereikt.

Volgens verschillende specialisten rijpen de meeste groenten en fruit onder invloed van het klimaat. Dit betekent dat ze, nadat ze van de plant zijn gescheiden, blijven rijpen dankzij de productie van ethyleengas, een stof die veranderingen versnelt, zoals een toename van zoetheid, aroma, kleur en textuur.

In dat opzicht zijn de volgende fruitsoorten niet geschikt om in de koelkast te bewaren:

  • Appels: blijven bij kamertemperatuur 1 tot 2 weken vers. Bovendien geven ze ethyleen af, waardoor ze andere fruitsoorten kunnen helpen rijpen als ze bij elkaar worden gelegd.
  • Avocado’s: rijpen gelijkmatig bij kamertemperatuur. Een trucje is om ze in krantenpapier te wikkelen of naast een appel te leggen om het proces te versnellen.
  • Bananen: deze kun je het beste in de voorraadkast bewaren of aan een haak hangen. Als je de oxidatie wilt vertragen, kun je ze van de tros halen en de steel in aluminiumfolie wikkelen.
  • Aardbeien, frambozen, bramen en bosbessen: vocht kan deze vruchten beschadigen. Het wordt aanbevolen om ze in een geventileerde bak te bewaren en ze pas vlak voor consumptie te wassen.
  • Hele meloen: moet buiten de koelkast worden bewaard, omdat deze tijdens het rijpen zijn aroma beter ontwikkelt. Eenmaal gesneden, moet hij wel in de koelkast worden bewaard om bacteriën te voorkomen.
  • Peren: blijven rijpen na de oogst; ze kunnen buiten de koelkast worden bewaard en pas worden gekoeld als ze rijp zijn.
  • Kiwi’s: als ze groen zijn, rijpen ze beter bij kamertemperatuur. Om het proces te versnellen, kunnen ze ook naast een appel of banaan worden bewaard.
  • Mango: ontwikkelt meer smaak en sappigheid buiten de koelkast. Als hij rijp is, kan hij in de koelkast worden bewaard om de houdbaarheid met een paar dagen te verlengen.
  • Perziken: als ze bij kamertemperatuur rijpen, worden ze sappiger en zoeter. In de koelkast kunnen ze daarentegen melig worden.
  • Ananas: ontwikkelt zijn natuurlijke zoetheid beter buiten de koelkast. Eenmaal geschild of gesneden, moet het wel in de koelkast worden bewaard.
  • Pruimen: rijpen beter buiten de koelkast. In de koelkast kan het rijpingsproces worden gestopt, waardoor ze te hard blijven.

Welke groenten horen niet in de koelkast?

Hieronder vind je een lijst met groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden:

  • Paprika’s: als je ze in de koelkast bewaart, kan hun schil zijn stevigheid verliezen en worden ze niet meer knapperig.
  • Komkommers: door de kou kunnen ze waterig worden en kunnen er gaatjes in de schil ontstaan. Het is het beste om ze op kamertemperatuur te bewaren.
  • Knoflook: in de koelkast worden ze rubberachtig. Het is beter om ze op een koele, droge plaats te bewaren, uit de buurt van warmtebronnen.
  • Uien: door de vochtigheid in de koelkast worden ze zacht en gaan ze schimmelen. Het is aan te raden om ze op een goed geventileerde plaats te bewaren.
  • Aardappelen: door de koude wordt het zetmeel omgezet in suiker, waardoor ze een zanderige textuur en een zoete smaak krijgen. Bewaar ze bij voorkeur in een papieren zak bij kamertemperatuur.
  • Tomaten: door ze te koelen veranderen hun smaak en sappigheid; laat ze bij voorkeur rijpen.
Happy
Happy
0% 0
Sad
Sad
0% 0
Excited
Excited
0% 0
Angry
Angry
0% 0
Surprise
Surprise
0% 0
Sleepy
Sleepy
0% 0

You May Also Like

Een slager legt een eenvoudige huistruc uit om vlees in slechts vijf minuten te ontdooien: “Het bederft niet.”
Posted in Tips voor thuis

Een slager legt een eenvoudige huistruc uit om vlees in slechts vijf minuten te ontdooien: “Het bederft niet.”

22 september 2025
Posted by Joris van Dijk
Geen plastic of stof: de eenvoudigste truc van een bakker om brood langer dan twee dagen vers te houden
Posted in Tips voor thuis

Geen plastic of stof: de eenvoudigste truc van een bakker om brood langer dan twee dagen vers te houden

22 september 2025
Posted by Joris van Dijk
Bicarbonaat en appelazijn mengen: de huistip die iedereen zou moeten kennen
Posted in Tips voor thuis

Bicarbonaat en appelazijn mengen: de huistip die iedereen zou moeten kennen

22 september 2025
Posted by Joris van Dijk
Een boerengrootvader laat zien hoe men vroeger tuinen tegen muizen beschermde
Posted in Tips voor thuis

Een boerengrootvader laat zien hoe men vroeger tuinen tegen muizen beschermde

22 september 2025
Posted by Joris van Dijk
De truc om je witte sneakers schoon te maken zonder ze te beschadigen: herbruikbaar en geschikt voor alle soorten schoenen
Posted in Tips voor thuis

De truc om je witte sneakers schoon te maken zonder ze te beschadigen: herbruikbaar en geschikt voor alle soorten schoenen

22 september 2025
Posted by Joris van Dijk
Het wordt viraal om aluminiumfolie op de deurknop van je huis te plakken: een barrière voor inbrekers
Posted in Tips voor thuis

Het wordt viraal om aluminiumfolie op de deurknop van je huis te plakken: een barrière voor inbrekers

22 september 2025
Posted by Joris van Dijk

Bericht navigatie

Previous: Het grootste cruiseschip ter wereld maakt zich klaar om uit te varen: 370 meter lang, 21 bars, 23 restaurants en plaats voor maar liefst 7.600 passagiers
Next: Geen plastic of stof: de eenvoudigste truc van een bakker om brood langer dan twee dagen vers te houden
  • Popular
  • Hot
  • Latest
1
De truc om bananenschillen in te vriezen: waarvoor dient het en hoe kun je er gebruik van maken?
Posted in Tips voor thuis

De truc om bananenschillen in te vriezen: waarvoor dient het en hoe kun je er gebruik van maken?

2
Strepen op handdoeken: wat de meesten mensen niet weten
Posted in Tips voor thuis

Strepen op handdoeken: wat de meesten mensen niet weten

3
Fabrikanten zwijgen erover: druk op deze 2 knoppen – de wasmachine reinigt zichzelf van kalkaanslag
Posted in Tips voor thuis

Fabrikanten zwijgen erover: druk op deze 2 knoppen – de wasmachine reinigt zichzelf van kalkaanslag

4
In plaats van glasreiniger: ik maak mijn ramen liever schoon met dit goedkope huismiddeltje
Posted in Tips voor thuis

In plaats van glasreiniger: ik maak mijn ramen liever schoon met dit goedkope huismiddeltje

5
Bijna de helft van de mensen nodigt geen mensen uit vanwege schoonmaakproblemen, blijkt uit een enquête
Posted in Levensstijl

Bijna de helft van de mensen nodigt geen mensen uit vanwege schoonmaakproblemen, blijkt uit een enquête

1
Een slager legt een eenvoudige huistruc uit om vlees in slechts vijf minuten te ontdooien: “Het bederft niet.”
Posted in Tips voor thuis

Een slager legt een eenvoudige huistruc uit om vlees in slechts vijf minuten te ontdooien: “Het bederft niet.”

2
Geen plastic of stof: de eenvoudigste truc van een bakker om brood langer dan twee dagen vers te houden
Posted in Tips voor thuis

Geen plastic of stof: de eenvoudigste truc van een bakker om brood langer dan twee dagen vers te houden

3
Groenten en fruit die je volgens deskundigen niet in de koelkast moet bewaren
Posted in Tips voor thuis

Groenten en fruit die je volgens deskundigen niet in de koelkast moet bewaren

4
Het grootste cruiseschip ter wereld maakt zich klaar om uit te varen: 370 meter lang, 21 bars, 23 restaurants en plaats voor maar liefst 7.600 passagiers
Posted in Technologie en gadgets

Het grootste cruiseschip ter wereld maakt zich klaar om uit te varen: 370 meter lang, 21 bars, 23 restaurants en plaats voor maar liefst 7.600 passagiers

5
Bicarbonaat en appelazijn mengen: de huistip die iedereen zou moeten kennen
Posted in Tips voor thuis

Bicarbonaat en appelazijn mengen: de huistip die iedereen zou moeten kennen

1
Een slager legt een eenvoudige huistruc uit om vlees in slechts vijf minuten te ontdooien: “Het bederft niet.”
Posted in Tips voor thuis

Een slager legt een eenvoudige huistruc uit om vlees in slechts vijf minuten te ontdooien: “Het bederft niet.”

2
Geen plastic of stof: de eenvoudigste truc van een bakker om brood langer dan twee dagen vers te houden
Posted in Tips voor thuis

Geen plastic of stof: de eenvoudigste truc van een bakker om brood langer dan twee dagen vers te houden

3
Groenten en fruit die je volgens deskundigen niet in de koelkast moet bewaren
Posted in Tips voor thuis

Groenten en fruit die je volgens deskundigen niet in de koelkast moet bewaren

4
Het grootste cruiseschip ter wereld maakt zich klaar om uit te varen: 370 meter lang, 21 bars, 23 restaurants en plaats voor maar liefst 7.600 passagiers
Posted in Technologie en gadgets

Het grootste cruiseschip ter wereld maakt zich klaar om uit te varen: 370 meter lang, 21 bars, 23 restaurants en plaats voor maar liefst 7.600 passagiers

5
Bicarbonaat en appelazijn mengen: de huistip die iedereen zou moeten kennen
Posted in Tips voor thuis

Bicarbonaat en appelazijn mengen: de huistip die iedereen zou moeten kennen

© All rights reserved.