Als we thuiskomen na het boodschappen doen, bewaren we de producten meestal in de koelkast. Maar wist u dat niet alle verse voedingsmiddelen op deze manier bewaard moeten worden? De koelkast is een van de handigste apparaten in de keuken, omdat het het bewaren van voedsel vergemakkelijkt. Het is echter niet altijd de oplossing voor alles.
Volgens de blog van het merk Whirlpool helpt het raadplegen van het etiket van de producten of het onderzoeken van de juiste manier om ze te bewaren om dit apparaat netjes en schoon te houden en het bereiden van maaltijden te vergemakkelijken. De gespecialiseerde voedingswebsite EatingWell wijst erop dat het leren bewaren van fruit en groenten verspilling vermindert, omdat deze producten vaak rotten of in de vuilnisbak belanden.
Een ander voordeel van een opgeruimde en schone koelkast is volgens een artikel van Harvard Health Publishing dat het helpt ziekten te voorkomen die worden overgedragen door microben of toxines die voedsel en dranken besmetten, zoals salmonella, norovirus, listeria of escherichia coli.
Daarom is het vinden van de juiste plek om bederfelijke producten te bewaren een belangrijke stap om de voedselveiligheid in huis te garanderen.
Welk fruit hoort niet in de koelkast?
De gespecialiseerde website van Martha Stewart legt uit dat sommige soorten fruit en groenten ook na de oogst nog verder rijpen. Daarom is het raadzaam om ze op kamertemperatuur te bewaren totdat ze hun optimale rijpheid hebben bereikt.
Volgens verschillende specialisten rijpen de meeste groenten en fruit onder invloed van het klimaat. Dit betekent dat ze, nadat ze van de plant zijn gescheiden, blijven rijpen dankzij de productie van ethyleengas, een stof die veranderingen versnelt, zoals een toename van zoetheid, aroma, kleur en textuur.
In dat opzicht zijn de volgende fruitsoorten niet geschikt om in de koelkast te bewaren:
- Appels: blijven bij kamertemperatuur 1 tot 2 weken vers. Bovendien geven ze ethyleen af, waardoor ze andere fruitsoorten kunnen helpen rijpen als ze bij elkaar worden gelegd.
- Avocado’s: rijpen gelijkmatig bij kamertemperatuur. Een trucje is om ze in krantenpapier te wikkelen of naast een appel te leggen om het proces te versnellen.
- Bananen: deze kun je het beste in de voorraadkast bewaren of aan een haak hangen. Als je de oxidatie wilt vertragen, kun je ze van de tros halen en de steel in aluminiumfolie wikkelen.
- Aardbeien, frambozen, bramen en bosbessen: vocht kan deze vruchten beschadigen. Het wordt aanbevolen om ze in een geventileerde bak te bewaren en ze pas vlak voor consumptie te wassen.
- Hele meloen: moet buiten de koelkast worden bewaard, omdat deze tijdens het rijpen zijn aroma beter ontwikkelt. Eenmaal gesneden, moet hij wel in de koelkast worden bewaard om bacteriën te voorkomen.
- Peren: blijven rijpen na de oogst; ze kunnen buiten de koelkast worden bewaard en pas worden gekoeld als ze rijp zijn.
- Kiwi’s: als ze groen zijn, rijpen ze beter bij kamertemperatuur. Om het proces te versnellen, kunnen ze ook naast een appel of banaan worden bewaard.
- Mango: ontwikkelt meer smaak en sappigheid buiten de koelkast. Als hij rijp is, kan hij in de koelkast worden bewaard om de houdbaarheid met een paar dagen te verlengen.
- Perziken: als ze bij kamertemperatuur rijpen, worden ze sappiger en zoeter. In de koelkast kunnen ze daarentegen melig worden.
- Ananas: ontwikkelt zijn natuurlijke zoetheid beter buiten de koelkast. Eenmaal geschild of gesneden, moet het wel in de koelkast worden bewaard.
- Pruimen: rijpen beter buiten de koelkast. In de koelkast kan het rijpingsproces worden gestopt, waardoor ze te hard blijven.
Welke groenten horen niet in de koelkast?
Hieronder vind je een lijst met groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden:
- Paprika’s: als je ze in de koelkast bewaart, kan hun schil zijn stevigheid verliezen en worden ze niet meer knapperig.
- Komkommers: door de kou kunnen ze waterig worden en kunnen er gaatjes in de schil ontstaan. Het is het beste om ze op kamertemperatuur te bewaren.
- Knoflook: in de koelkast worden ze rubberachtig. Het is beter om ze op een koele, droge plaats te bewaren, uit de buurt van warmtebronnen.
- Uien: door de vochtigheid in de koelkast worden ze zacht en gaan ze schimmelen. Het is aan te raden om ze op een goed geventileerde plaats te bewaren.
- Aardappelen: door de koude wordt het zetmeel omgezet in suiker, waardoor ze een zanderige textuur en een zoete smaak krijgen. Bewaar ze bij voorkeur in een papieren zak bij kamertemperatuur.
- Tomaten: door ze te koelen veranderen hun smaak en sappigheid; laat ze bij voorkeur rijpen.